
Report: All 64 wheels of the Botlek bridge being replaced
12 June 2018
All 64 heavy-duty bypass wheels of the Botlekbrug will be replaced. It is a gigantic job at 50 meters altitude. Two cranes of Mammoet are busy on this Saturday where the temperature was already 22 degrees at 09.00 in the morning. The men started this morning at 2 am. “These are wonderful beautiful working conditions again.”
Foto’s: Ingrid Koenen
Alle 64 loodzware omloopwielen van de Botlekbrug worden vervangen. Het is een gigantische klus op 50 meter hoogte. Twee kranen van Mammoet zijn bezig op deze zaterdag waarbij de temperatuur om 09.00 uur ‘s ochtends al 22 graden aantikt. De mannen zijn vanochtend 02.00 begonnen. “Het zijn weer heerlijke werktijden.”
Met een gevoel van dejavu sluip ik wederom ‘s ochtends in het weekend in alle vroegte het huis uit om richting de Botlekbrug te rijden. Bijna drie jaar geleden alweer was het opleveringsfeestje waarbij de eerste vrachtwagens over de brug reden: Nu om het spektakel van de omloopwielen te aanschouwen.
De brug zelf is dicht voor alle verkeer en nieuwsgierige toeschouwers. “Te gevaarlijk. A-Lanes geeft geen toestemming”, krijg ik te horen op mijn verzoek voor een reportage op de brug.
Tja, dan maar van onderaf een kijkje nemen ter voorbereiding op het interview. (Lees ook het interview met A-Lanes en Rijkswaterstaat over deze klus) Meerdere keren was ik eerder wel op de brug in aanbouw: Bij het hoogste punt en bij de oplevering. Elke keer imponeert de enorme hefbrug midden tussen de chemische installaties van het Botlekgebied. Het is en blijft een enorme brug, naar verluid de grootste van Europa.

Bij de bouwkeet aan de Venkelweg gebeurt weinig. Op de parkeerplaats staan al wel diverse bestelbusjes van Mammoet, Spie en de Hollandse Machine Fabriek.
“Kan ik je helpen”, vraagt iemand vriendelijk als ik de bouwkeet binnenstap. Zijn vraag wordt onderbroken door de krakende portofoon: “Wesley, hoe zat het ook alweer. Mag ik wat aanpikken als de kraan nog boven de toren hangt? Alleen niet zwaaien toch? Dat zijn toch de veiligheidsinstructies.” Van 50 meter hoogte wordt om advies gevraagd.
Net 10 minuten ervoor is een van de enorme knalrode wielen uitgehesen. Van een afstand lijken de wielen met een diameter van 3,7 meter en een gewicht van 12 ton niet eens zo groot.
Een half uur gebeurt er heel weinig en ineens verschijnt er een oranje figuurtje bovenop de heftoren. Een van de twee kranen van Mammoet komt langzaam in beweging. Kort daarna komt het wiel omhoog om daarna in rustig tempo naar beneden op de brug te zakken.
Het rode wiel steekt prachtig af tegen de knalblauwe lucht en het witte beton van de brug. Een containerschip vaart rustig onder de brug en ook auto’s op de A15 razen de tunnel in. Op de brug heerst ogenschijnlijk een serene rust, met alleen de twee kranen die weer tot stilstand zijn gekomen.
Nou doei
Er lijkt niets meer te gebeuren. “Dat klopt wel. Nu gaan we voorlopig niet zoveel doen. Straks gaan we een nieuw wiel inhijsen. Vier in totaal dit weekend. Je hebt het mooiste uitzicht vanaf het bankje onder de brug. Nou doei.”
En weg is de man in de oranje veiligheids-outfit met knalblauw T-shirt. Hij was om 02.00 uur al present voor de veiligheidsinstructies, want het werk buiten begon 03.00 uur en gaat door tot zondagochtend 11.00 uur. Zo’n 25 mensen zijn met de wielen in de weer. Er wordt gewerkt in shifts van 2 x 12 uur of 3 x 8 uur. “Het zijn weer heerlijke werktijden.”
Het is een monsterklus. Deze zomer vervangt A-Lanes alle 64 omloopwielen in de hoop het aantal storingen definitief terug te dringen. Het is een dure en ultieme poging om de grillen van de Botlekbrug in te tomen. Ook na oplevering hebben de bouwers de handen nog vol aan gedoe rond de brug.
Ingewikkeld contract
De Botlekbrug kent een roerige ontstaansgeschiedenis en was bijna de ondergang van Ballast Nedam. Als de drie musketiers begonnen Strukton, Strabag en Ballast Nedam aan de klus om de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein te verbreden en een nieuwe brug te bouwen.
Het was crisis, dus werd scherp ingeschreven voor het ingewikkelde dbfm-contract. Nog voor gunning werd het drietal op het matje geroepen vanwege de bizar lage inschrijfprijs, ruim 200 miljoen euro onder de andere inschrijvers en ver onder de raming van Rijkswaterstaat. Toch wisten ze wisten het zeker: deze klus zou gaan lukken. SOURCE: Cobouw